De Steurkwekerij

Het bedrijf is ooit begonnen als gemengd veebedrijf en is uitgegroeid tot De Steurhoeve. De eigenaren, Martin en Sandra Hoentjen, zijn in 1999 begonnen met het kweken van paling. De palingkwekerij is in 2012 gestopt vanwege te grote investeringen die nodig waren en beiden waren ze toe aan een nieuwe uitdaging, het kweken van een andere vissoort.

In 2013 zijn de eerste kleine steuren aangekocht, bedoeld voor de productie van kaviaar en siervis. In slechts enkele jaren is de voormalige ligboxenstal omgetoverd tot een steurkwekerij. De inrichting is volledig door Martin zelf gemaakt. De eerste siervissen zijn al geleverd, met name aan de groothandel. Eind 2017 hebben ze de eerste grote steuren met eieren en kunnen ze kaviaar produceren.

Het ontwerpen en installeren van viskweeksystemen en onderdelen hiervan, zo ook begeleiding van andere viskwekers behoren ook tot de werkzaamheden van Martin.

Onze steurkwekerij in Binnenstebuiten

Bekijk hier de uitzending van Binnenstebuiten.

Opkweek

Als de vissen in een volwassen stadium komen, kan de selectie man/vrouw plaatsvinden. Voor de Siberische steur 2-3 jaar, voor de Russische steur 4-5 jaar. Dit gebeurt met een scan. De vis wordt in een goot geplaatst en ondervindt hiervan geen schade. De scan wordt ook gebruikt om te bepalen of de al eieren geschikt zijn voor de kaviaar.

Acipencer Gueldenstaedti

De Diamantsteur of Russische steur wordt veel gebruikt voor de siervis en is ook een hele goede vis voor de kaviaar. De selectie man/vrouw wordt gedaan als de vis ca. 3 jaar is. De mannen worden gebruikt voor de siervis en voor de verse filet. De vrouwtjes moeten nog even door, de productie van de eieren komt pas op gang als de vis 5 tot 6 jaar oud is.

Kweek

De vis is uitgegroeid naar een volwaardige vis en wordt overgeplaatst naar systeem 3. Hier is meer ruimte en plaats voor de selectie man/vrouw.

Acipencer Baeri

Siberische steur, deze soort kan met 2-3 jaar geselecteerd worden op man-vrouw en is eerder volwassen dan een Diamantsteur, bij deze vis duurt het 4-5 jaar. De Baeri is inmiddels zover dat de eerste eitjes er zijn, de kaviaarproductie kan beginnen.

Eistadium

De bevruchte eitjes worden in een ‘jar’ geplaatst met een stroompje schoon water, na enkele dagen komen de eerste eitjes uit.

Kikkervisjes

De kleine steurtjes lijken op kikkervisjes, ze hebben een dooierzak, hiervan leeft het visje de eerste dagen.

Kleine visjes

Na enkele dagen beginnen ze bij elkaar te kruipen, dit is het teken dat ze honger krijgen. Ze worden in dit stadium gevoerd met levende pekelkreeftjes.